Horisont Hospitalet — utställning i Hospitalsparken 2021

Processbilder från Alex Basura och Jonas Nobel

Utställning med Muhammad Ali, My Lindh, Jonas Nobel, Eric Magassa, Olof Marsja, Fatima Moallim, Alex Rosa, Chun Lee Wang Gurt, Yemisi Wilson och Ruben Wätte. Curator Johanna Uddén, co-curator Martina MacQueen.

Ta med familj och vänner, vandra runt bland verken och njut sedan av en picknick i den vackra Hospitalsparken. Eller avsluta konstrundan med ett parti boule på Boulleråker nere vid ån, käka glass eller hamburgare och ta ett glas öl. Glädjande nog kommer det att serveras kaffe, te, saft och rykande färska vegan-donuts av lokala producenten DoughnUpps i anslutning till utställningen.

Värdar finns på plats för att svara på frågor och hjälpa till att hitta.

Information om området:

Buss: nummer 4 från Resecentrum mot Gottsunda, hållplats Lägerhyddsvägen.

Bil: parkering är endast tillåten på parkeringen vid Emmy Rappes väg och utanför Lundellska skolans idrottshall, nere vid ån.

Hitta hit: Hospitalet

Digital karta över utställningen här eller på FB-eventet. Papperskarta kommer att finnas vid Ulleråkersvägen 40 A.

Karta Horisont

Information om utställningen:

I Uppsala finns få platser för samtidskonst och det finns få ateljéer. Ateljéföreningen Hospitalet i Ulleråker drivs av kommunen och hyser för närvarande ett fyrtiotal kulturaktörer, men trycket på kön är stort. Med olika utställningar i och runt Hospitalet vill Konstfrämjandet Uppland visa potentialen hos en plats som skulle kunna vara ett framtida sjudande kulturhus.

Sommaren 2020 arrangerade Konstfrämjandet utomhusutställningen LIVET! i Hospitalsparken där tjugo lokala konstnärer deltog. Det blev en stor succé och besöksantalet uppskattades till över 1 000 personer.

För att belysa Hospitalet från en annan horisont har Konstfrämjandet i år bjudit in konstnärer från olika delar av landet. Muhammad Ali, My Lindh, Jonas Nobel, Eric Magassa, Olof Marsja, Fatima Moallim, Alex Rosa, Chun Lee Wang Gurt, Yemisi Wilson och Ruben Wätte har alla olika ingångar till sitt skapande och deras varierande uttryckssätt ger en bred och upplevelserik utställning.

Under en vecka i maj var konstnärerna på plats i Ulleråker och genom visningar, presentationer och egna studier lärde de känna området. Därefter har de skapat var sitt platsspecifikt verk som nu ingår i utställningen. Till exempel har Alex Rosa skapat textila skulpturer som minner om tiden då odling var en del av läkandet, Yemisi Wilson har skapat en marmorbyst som en hyllning till en av patienterna och Ruben Wätte har utformat en ritual kring att gräva i sitt innersta.

Horisont Hospitalet arrangeras av Konstfrämjandet Uppland med stöd av Kulturrådet, Folkrörelsernas konstfrämjande och Uppsala kommun

Program (utgångspunkt är entrén vid Hospitalet) i samarbete med Studiefrämjandet:

• Lördag 21 augusti kl 14.00 invigningstal av Helena Persson, chef Norrköpings konstmuseum
• Söndag 22 augusti kl 14.00 introvisning med Martina MacQueen, co-curator
• Onsdag 25 augusti kl 17.00 musik och introvisning i parken (samarr: Svenska kyrkan)
• Torsdag 26 augusti kl 18.00 introvisning med Johanna Uddén, verksamhetsledare och curator
• Söndag 29 augusti kl 14.00 introvisning med Johanna Uddén, verksamhetsledare och curator
• Torsdag 2 september kl 18.00 introvisning med Martina MacQueen, co-curator
• Söndag 5 september kl 16.00 finissage med introvisning och konsert i Gode herdens kapell (samarr: Svenska kyrkan)

Ta gärna med egen picknick-korg!

Visa alla