Vandra skogen till liv — installation/ljudvandring/meditation

Wild Seed, performance, 2008 Cecilia Germain. Foto: Ylva Blom. Stillbild ur video, 2021, Cecilia Germain.

Cecilia Germain är en afrosvensk konstnär född och uppvuxen i Uppsala. Hon intresserar sig för natur, växter och etnobotanik, metoder för fysiskt och emotionellt helande, folkhälsa och de villkor som omgärdar den. Redan i tidigare arbeten har hon berört hur människor från den afrikanska diasporan förhåller sig till friluftsliv.

Vandra skogen till liv består av en ljudvandring i Stadsskogen i Uppsala, samt en bildvisning som publiceras online. Delar i programmet har tyvärr strukits pga sjukdom under förberedelsearbetet. Läs därför gärna igenom igen om du läst programmet tidigare. Det som står nu är det som gäller.


Iseda walk– Mapping memories, mapping the forest
Digital ljudvandring. Stadsskogen Uppsala. Ljudverkets QR-koder skannas in och lyssnas på via mobil.
19 sep – 10 okt Språk: svenska


19 sep 14.00 Invigning med vandring och gemensam meditation som leds av Cecilia Germain (tar ca 1 timme)
Samling vid entrén till Stadsskogen i lekparken i Sommarro. Ta med sittdyna och regnplagg vid behov.

Ljudvandringen är markerad med orangea prickar på kartan. Följ elljusspåret och de orangea banden från ingången från lekparken till Stadsskogen för att hitta fram till ljudverket.


På yorubaspråket som bland annat talas i delar av Nigeria, betyder ordet “Iseda” både natur och skapande. Hur skapas relationen till platsen, till naturen vi gett oss ut för att uppleva? Vilka berättelser följer oss på stigen, vilka tankar väcks till liv när vi hör trädens knarrande eller känner barrens doft? Vi följer ett spår i den stadsnära skogen i Uppsala och får samtidigt ta del av berättelser om möten med andra skogar och natur, både i Sverige och i övriga världen. Genom vårt medvetna lyssnande blir de en del av platsen, en del av oss och får den skog vi har i Uppsala att växa. Där den vandrade stigen korsar egna och andras minnen kan nya kartor uppstå.


Walking while black, hiking while brown; a short journey into past and future forests
Filmad bildvisning med berättande (video på internet, ej live-stream) Ca 35 min Språk: svenska
Release 29 sept


Cecilia Germain berättar och visar delar av sitt arkiv med bildmaterial som hon under flera år samlat från internet. Konstnären har sedan 2016 undersökt hur den afrikanska diasporan i Nordamerika och Skandinavien representerats i bilder som skildrar eller dokumenterar olika typer av friluftsliv i skog och mark. Vilka strukturer och händelser i historia och samtid kan påverka vem som tar sig ut i skog och mark?


Kommer inom kort annonseras som en enskild programpunkt i Skogen mellan oss program!

Visa alla